Längdskidåkning på fjället och i dalen

I Ramundberget, Bruksvallarna och området Funäsfjällen finns ett omfattande spårsystem för längd- och turskidåkning. Spår över såväl fjäll, skog och dalgångar

Ramundberget är en del av Nordic Ski i Funäsfjällen, som är ett av världens största sammanhängande spårsystem med 30 mil preparerade spår för längdskidåkning. 

Redan i oktober är det möjligt att ge sig ut i de preparerade spår som finns i dalgången där Ramundberget och Bruksvallarna ligger. Under vintern dras ytterligare utmärkta spår över kalfjället och genom dalar, kuperade och flacka, i björk och granskog.

I Ramundberget finns ett belyst spår, 2,5 km. Intill barnområdet Lillramis finns ett kort längdskidspår för de minsta barnen. 

Spårknapp 

Spårknapp kan köpas i receptionen på Fjällgården eller i Gästservice, i bykärnan. Det finns också uppsatta skyltar med QR-kod för betalning med Swish vid spårcentralen. 

Spårknappen, som behövs för att få åka i samtliga spår inom Funäsjfällen, innebär dessutom möjlighet till gratis skidsbuss mellan byarna, det är alltså möjligt att åka från en by till en annan och ta sig tillbaka med buss.

Gå på tur

Från Ramundberget nås den härliga våffelstugan Ösjöstugan via turspår som nås från Fjällgårdsbanans topstation. 

I takt med att dagarna blir längre så dras allt fler spår på kalfjällen runt om i området Funäsfjällen med både längre och kortare turer. 

Hyra och utrustning

Utrustning finns att hyra hos Ramundbergets sportbutik Topsport som ligger vid Fjällgårdsbanan. Missa inte heller ett besök på Topsports butik i Bruksvallarna som är en renodlad längdbutik med personal som har gedigen erfarenhet av utrustning och längåkning. 

Event och tävlingar

Ramundberget är en arena för event både vinter och sommar. De arrangeras tillsammans med olika samarbetspartners, inom längdåkning är det exempelvis Nordic ski Marathon och Fjälltoppsveckan.

 

 

Besök också sidan Lift, backar och spår för spårstatus för hela området Funäsfjällen, där Ramundberet och Bruksvallarna ingår.