Cykling i Ramundberget flowtrail och cykelpark

Cykla i fjällen upplev vår cykelpark

Ramundbergets cykelpark med flowtrails ligger vackert omgiven av vackra fjäll och vyer. Ta liften upp på fjället och upplev flytet i cyklingen nedför berget.

Cykelpark med flyt

Vår cykelpark består av vackra maskingrävda flowtrails som slingrar sig nedför fjället bland fjällbjörkar och vattenfall. Känn suget i magen när gravitationen lyfter dig ifrån marken och tar dig genom den högsta kurvan i backen. Stanna upp och njut av vyerna av snöklädda toppar och fyll på vatten i de porlande fjällbäckarna som forsar nedför berget. Ta sittliften upp igen, gör om samma runda eller testa någon ny led – valet är ditt och möjligheterna är oändliga.

Våra flowtrails har olika svårighetsgrader från grön till röd och passar så väl som den nybörjaren som kanske cyklar för första gången, som den erfarna cyklisten som vill utmanas. Vill du köra på ordentligt så finns det mer krävande nedfarter med hopp och drops där du kan ta ut kurvorna och som ger dig ordentliga utmaningar och kickar. Vill du uppleva cykelparken tillsammans med familjen så finns även mysiga cykelleder med fina rast- och utkiksplatser för både lek och grillning.

Vad är flowtrail

En flowtrail är en byggd led som cirklar sig nedför samma backarna som man åker skidor på vintern. Flowtrail, är till skillnad till downhill inte bara ren nedförsåkning utan dessa leder är byggda för att cirkulera sig i flera olika backar och i björkskogar för att få ett härligt flyt i åkningen. Flowtrail lämpar sig därför för hela familjen, där man reglerar fart och tempo själv och är byggd så att du inte ska behöva bromsa eller trampa utan bara flyta med i svängarna. Vår cykelpark består endast utav flowtrails och stigcykling med olika nivåer, där du väljer den led som passar din erfarenhet bäst. 

Rastplatser i cykelparken

Längs med våra leder så har vi fina utkiksplatser och rastplatser. Sätt dig och vila på våra bänkar och sittplatser och njut av den fina vyn över fjälltopparna. Fyll på en flaska vatten eller drick vatten direkt från en fjällbäck. Vid vissa rastplatser finns det även grill och lekmöjligheter.

Restaurang Tusen är ett givet stopp i vår cykelpark. Här kan du njuta av en fika eller en lunch med panorama vy över våra fjälltoppar. Därifrån kan du cykla vidare till crosscountryområdet ovanför trädgränsen. I anslutning till Restaurang Tusen så har vi pumptrack samt teknikområde och även lekplatser för alla åldrar.

Ramundbergets Basecamp är en större rastplats där det finns en grillplats och Mickelinas linbana som går över Ravinen. Här finns det lekmöjligheter i en polerande fjällbäck som rinner förbi. Ramundbergets Basecamp är beläget längs Helagsflytet, ca 1,1 km ifrån liften.

Utrustning

Du behöver hjälm och en cykel som är enkel att bromsa med. Det är fördelaktig om du har dämpning på cykeln, men inget krav för att klara av att åka våra gröna flowtrailleder. Äger du en mountainbike, oavsett om den har dämpning eller inte så går det bra att använda den i vår cykelpark. Äger du ingen egen cykel går det utmärkt att hyra en på TopSport som är vår sportbutik som ligger i anslutning till Fjällgårdsbanan. 

Färger och svårighetsgrad på leder

 Gröna leder
Den gröna lederna har den enklaste svårighetsgraden och dess tydligaste karaktärsdrag är ett perfekt flyt eller "flow". Dessa är grymt roliga och passar unga som gamla, nybörjare och de med mer erfarenhet

 Blå leder
De blåa lederna ger en mer utmanande cykling som kräver mer av cyklisten. Dessa har tvärare kurvor, brantare lutning och lekfulla kullar, vilket kräver lite mer trampande och teknisk förmåga. De blå lederna rekommenderas inte för nybörjare, utan är för den som redan behärskar den gröna och önskar mer teknisk och fysisk åkning.

 Röda leder
Den röda leden, Mittåkläppen är en mycket utmanande naturstigcykling nerför berget. Den innehåller skarpa branter, lutningar och naturliga stenar som kräver fokus och teknik ifrån cyklisten. Rekommenderas för dem som vill utmanas och behärskar blåa leder utan problem och som vill ha en riktigt utmaning! 

 Orangea leder
Våra orangea leder på kartan är våra kombinerade vandring- och cykelleder för stig- och ledcykling. Dessa kräver att man trampar själv och består av naturstigar.