Cykelleder i Ramundberget

Här finns information om våra cykelleder, svårighetsgrader och färger samt en karta över vår cykelpark och MTB-leder i Funäsfjällen. Hitta din nivå och favoritled!

 Gammelgruvbacken
Snirklig led under fjällgårdsbanan i en del av ravinen.  Med utmanande lutning och skarpa kurvor.

 Mickelinaleder
Mickelinas leder är vår lättaste nivå och anpassade till yngre barn. 

 Axhögen
En tekniskt avancerad blå led i fjällbjörkskogen med härliga hopp och drops som ansluter till Helagsflytet. Axhögen utgår ifrån Restaurang Tusen.

 

 Skarsfallet
Leden är en avancerad blå cykelled med mindre hopp och träkonstruktioner, samt en hel del sköna slalomkurvor. Perfekt för dig som vill utmana dig lite mer.

 Röstvålen
Härliga svängarn i fjällskogen vid ravinens kant. Kanske hör du glada hejarop från liften eller så är du för koncentrerad för att bästa linjen in i nästa kurva. Ansluter till Flowtrailen innan Ravinspången.

 Tusenfallet
Startar vid liften med terrängvågor och vissa drop som avslutas med hoppmöjlighet ner till Restaurang Tusen. En härlig blå led på kalfjället.

 

 Storskarven
Grön led i något brantare terräng men med många härliga svängar där lite fart kan göra sitt. Startar också från Fjällgårdsbanans topp. 

 Mittåkläppen
Utmanande naturstig med stenar och branter, riktigt skoj för den erfarna cyklisten. Passar den som vill ha en riktig utmaning och behärskar de blå lederna utan problem.

 Lillskarven
Grön lite längre cykelled med start från Fjällgårdsbanans topp som cirklar sig upp och ner i skogen bort mot Osthang. Öppnar under sommarsäsongen 2021.

 4Motion
Asfalterad led med jämn beläggning, fri från bilar och delas med rullskidåkare. Leden är en del av Funäsfjällens ledsystem och bjuder på många fina vyer genom dalgången. Leden går till Bruksvallarna och är 8 km lång. Därifrån finns anslutande leder om man vill ta en rundtur.

 Tusenslingan
Vacker och enkel stigcykling och crosscountry slinga på kalfjället för alla åldrar, som går i anslutning till kvarnbäckstjärnen där du kan ta ett dopp. Följer kvarnbäcksleden en bit. En fantastisk utsikt över våra fjälltoppar såsom Helags, Skars och Mittåkläppen. Har du tur kan du även se toppen på sylarna en klar dag.

 Kvarnbäcksleden
En kombinerad vandring och cykelled med milslånga vyer, kanske passa på med ett svalkande dopp i Kvarnbäckstjärnen när ni passerar. En liten ansträngning för att ta sig upp mot Osthangstoppen och sedan väntar en härlig stig som slutar utför förbi Osthangsklippan.

 Helagsflytet
4 kilometer lång med böljande svängar så är målet att hitta det bästa "flowet" i banan. Detta är vår huvudled och lämpar sig för hela familjen, både nybörjare samt för den som har vanan inne att cykla i terräng. Leden bjuder på minimalt med trampande då det går lätt utför hela vägen och kräver lite bromsande. Längs vägen finns även fina utkiks- och rastplatser.

 Klinkenturen
En populär tur att starta med för att känna på cykeln i naturen är Klinkenturen, som startar vid Fjällgårdstorget och fortsätter in i dalgången. Klinkenturen är en del av Funäsfjällens ledsystem och är ca 1,2 mil lång. En lätt cykelled med inslag av några lite trixigare partier. Cykelleden går bitvis längs Ljusnans södra strand och förbi den norra strandbanken på vägen tillbaka. Turens underlag är en blandning av motionsspår, stigar, och grusväg förbi stugområdet.

Karta över vår cykelpark

Färger och svårighetsgrad på leder

 Gröna leder
Den gröna lederna har den enklaste svårighetsgraden och dess tydligaste karaktärsdrag är ett perfekt flyt eller "flow". Dessa är grymt roliga och passar unga som gamla, nybörjare och de med mer erfarenhet

 Blå leder
De blåa lederna ger en mer utmanande cykling som kräver mer av cyklisten. Dessa har tvärare kurvor, brantare lutning och lekfulla kullar, vilket kräver lite mer trampande och teknisk förmåga. De blå lederna rekommenderas inte för nybörjare, utan är för den som redan behärskar den gröna och önskar mer teknisk och fysisk åkning.

 Röda leder
Den röda leden, Mittåkläppen är en mycket utmanande naturstigcykling nerför berget. Den innehåller skarpa branter, lutningar och naturliga stenar som kräver fokus och teknik ifrån cyklisten. Rekommenderas för dem som vill utmanas och behärskar blåa leder utan problem och som vill ha en riktigt utmaning! 

 Orangea leder
Våra orangea leder på kartan är våra kombinerade vandring- och cykelleder för stig- och ledcykling. Dessa kräver att man trampar själv och består av naturstigar.