Fjällgårdsbanan och skidbackar då och nu

Levande historia bland pister och liftar

Ramundberget är en fjälldestination med en spännande historia och allt började med att turisterna själva kom med önskemål om mat och husrum i dalen. Många av upplevelserna i nutid har koppling till naturen med omgivande fjäll och historia.

Publicerad 23 mars 2021.

Allt började 1935 när några studenter som firat påsk i Girtibaunastugan, sex kilometer nordväst om Ramundberget, kom över fjället och knackade på hos fjällbönderna Agaton och Brita i Ramundberget. De frågade efter något att äta och grunden lades för dagens fjällturism. Efterföljande år erbjöd paret mat och husrum till de återkommande studenterna, som dessutom började ta med vänner och anhöriga.

Liftbyggen och nedfarternas namn

Troligtvis fanns Slalombacken långt innan någon lift hade byggts. Där backen ligger högg man förr ned björkar till ved att elda med och använde även marken som slåttermark. Det blev naturligt en öppen yta, perfekt för utförsåkning.

1958 byggdes den första liften, Slalomliften, för att ge bättre service åt besökarna. Liften finns inte kvar men när det begav sig gick den rakt upp ovanför nuvarande Gästservicehuset. Den var en kombinerad släplift och linbana, sommartid hängdes sittkorgar upp istället för byglar på vintern.

Lagårdssvängen, backen som går under stolliften Fjällgårdsbanan och slingrar sig ner till Topsport, har fått sitt namn av att fjällböndernas ladugård var placerad där Topsporthuset nu ligger.

Den första av Stjärnliftarna byggdes 1972, och den andra sex år senare. Solliften byggdes 1970 och backen Ängarna har fått sitt namn efter slåtterängarna som fanns upp mot fjället.

Skarsfjället inspirerar

Det alpina området längs västerut i Ramundberget, där Skarsliften ligger, byggdes 1980. Det enda som fanns där innan var Pelikanen, den gamla turnedfarten, som fick sitt namn från besökarna som kom från Stockholm med fjällresearrangören Pelikanresor. Under en period användes inte ordet turist om besökarna, de kallades istället för pelikaner.

Backarna i området har fått sitt namn från Skarsfjället, till exempel Dåeriesbaektie, 1 150 meter över havet, och Kejsaren. Skars ses tydligt västerut från hotell Fjällgården, om det inte är snöstorm eller dimma. Skarsfjället är dessutom det fjäll vars siluett är modell för Ramundbergets logotype.

I området finns också nedfarten Myhrsvängen som Christer ’Chrille’ Myhr har gett namn åt. Han berättar att Erling, en av Agaton och Britas söner, frågade honom vad de skulle döpa den nya backen till efter att de huggit upp den: ”Då sa jag Myhrsvängen, och så blev det”, säger Christer.
Han har arbetat på Ramundbergets anläggning sedan 1976 då han var 16 år gammal. Ni som besökt anläggningen har säkert sett honom i en av pistmaskinerna.

Osthang och Helagsmassivet

De flesta pisterna i området Osthang, som byggdes 1990, har fått namn från Helagsmassivet - där den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln reser sig 1 797 meter över havet. I Osthang kan du åka utför Predikstolen, Skaftet, och Ekorrpasset, vars namn kommer från massivet.

Lillåssvängen har dock fått sitt namn från Lillåsvallens fädbod som ligger i närheten.

Utsikt med naturhistoriska spår

När du står längst upp för att börja ditt åk ner i någon av pisterna i Ramundberget så är ett tips att titta noggrant på berget mittemot. På våren när snösmältningen börjat syns hyllor eller ränder längs med bergssidan. De är spår sedan issjöns vatten, från inlandsisen, skavde på bergssidan så att den eroderade. Numera är det njutningsfullt att sommartid se älven Ljusnan slingra sig genom dalgången eller kanske ta en tur med kanot längs den som många sommarbesökare gärna gör.

 

 

Tack till Christer ”Chrille” Myhr för att du delat med dig av dina kunskaper från svunna tider.