Familj cyklar på fjället  i Ramundberg

Stig- och ledcykling på fjället och i dalen

Ramundberget har något för alla cykelintresserade och är en del av Funäsfjällens ledsystem, med över 300 kilometer cykelleder och stigar att upptäcka.

Runt Ramundberget finns lättillgängliga cykelleder och stigar i olika svårighetsgrader att cykla och upptäcka fjällvärlden på. För att snabbt komma till vyerna över trädgränsen är det enkelt att ta liften, Fjällgårdsbanan, upp och trampa direkt ut på fjället. Det går även bra att börja direkt från Fjällgårdstorget i dalen.

Stigcykling i Ramundberget är både roligt och varierande med bergets skiftande natur. Här finns breda maskingrävda cykelleder och motionsspår, branta och flackare turer, orörda stökiga stigar med utmanande rötter och stenar, samt ett asfalterat kuperat motionsspår mellan Ramundberget och Bruksvallarna.

Klinkenturen

En populär tur att starta med för att känna på cykeln i naturen är Klinkenturen, som startar vid Fjällgårdstorget och fortsätter in i dalgången. En mestadels lätt cykelled med inslag av några lite trixigare partier. Cykelleden går bitvis längs Ljusnans södra strand och förbi den norra strandbanken på vägen tillbaka. Turens underlag är en blandning av motionsspår, stigar, grusväg förbi stugområdet, i dalgången av Ramundberget. Turen är också populär bland vandrare och löpare.

Crosscountry på fjället

Crosscountryområdet i Ramundbergets cykelpark ligger ovanför restaurang Tusen och erbjuder också lättillgänglig stigcykling över trädgränsen för alla åldrar. Till skillnad från flowtrailens flyt utför berget får du här trampa dig uppför partier och mindre backar i eget tempo, innan du vänder tillbaka till utgångspunkten vid Tusen.   

Vänder du styret mot Osthangstoppen från Fjällgårdsbanans topp sett, finns mycket mer utmanande cykling att uppleva. Den röda cykelleden är en naturlig led som startar från Fjällgårdsbanans toppstation och går vidare brant uppför mot Osthangstoppen. Utför går stora delar på bredare partier och vägar.

 

Kom ihåg att vissa stigar delas med vandrare så visa hänsyn.