Skidåkare i lössnö

Utmärkelsernas år Sveriges bästa...

Det gångna året har Ramundberget fått flera utmärkelser efter omröstningar av skidsajten Freerides läsare.

Sveriges bästa skidort för barnfamiljer 2019

Vi i Ramundberget är särskilt stolta för utmärkelsen Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, eftersom barn och familjer är ett viktigt fokus för fjälldestinationen. Utmärkelsen är ett kvitto på att vårt arbete uppskattas och ger resultat.  I Ramundberget finns maskotens Mickelinas värld med aktiviteter för barn och unga i olika åldrar, både sommar- och vintertid, inomhus och utomhus. Här finns lek- och miniatyrvärlden Källar´n i nedervåningen på hotell Fjällgården samt barnens eget område Lillramis för skidåkning och snölek.

Prima – Sveriges bästa pist

Pisten Prima i Ramundberget vann omröstningen om Sveriges bästa pist med över 400 av de drygt 3 000 rösterna. Prima är svart kuperad, 1000 meter lång och ligger i området Ostahang, i anslutning till sittliften Osthangsbanan.

Hela Ramundbergets skidsystem har 10 liftar, 42 nedfarter, flera friåkningsområden, tre parker och två barnområden. Natursnön är mjuk och rolig att åka på, vilken totalt dominerar i samtliga nedfarter. I den glesa björkskogen mellan nedfarterna erbjuds rolig och trygg offpiståkning.

Sveriges andra bästa offpistberg

Förutom fina pister är möjligheterna till bra offpist viktigt för många skidåkare. Ramundberget har en historia som ett populärt tillhåll för puderåkare i och med tillgänglig offpist dessutom med gott om natursnö. Att utses till Sveriges andra bästa offpistberg är vi extra stolta över. 

Under de senaste åren har området Osthang utvecklats till en egen liten oas där lössnöåkning och offpist lockar både skid- och snowboardåkare. Vid liften i Osthang ligger butiken med café som ett nav för alla snöälskare. En specialare där är aktiviteten Early bird. När det snöat öppnar liften tidigare och efter frukost i caféet ger sig alla ut i pudret.

Sveriges fjärde bästa park

Lekparken i Ramundberget kom på en hedrande fjärdeplats bland alla parker i Sverige när Freerides läsare röstade om saken.

Lekparken är en av tre parker i Ramundbergets alpina system. Här finns hopp, rails och olika features som lockar till kreativitet och åkglädje i flera olika röda och svarta linjer. Parken är belägen på gränsen till kalfjället och byggs helt och hållet i natursnö vilket ger mjuka landningar.

I Ramundberget finns också Skogsparken, till hälften naturlig och till hälften skapad av våra parkansvariga. Det enda som skapas utöver naturens egna skapelser är features av de träd som en gång togs ned för att glesa ur skogen. Skogsparken är som bäst efter ett rejält snöfall.

Dessutom finns Mickelinaparken, en park för de mindre barnen.

Sveriges bästa skidort

Funäsfjällen, som omfattar anläggningarna i Ramundberget, Funäsdalsberget, Kappruet, Tänndalsvallen och Tännäskröket, utsågs av Freerides läsare till Sveriges bästa skidort. 

Skidpassen som gäller i Ramundberget gäller också i ovanstående alpina system och under vintersäsongen går skidbussar mellan byarna för att underlätta för besökarna att utforska Funäsfjällens fjällvärld på skidor.

Den alpina skidåkningen har lång tradition i Ramundberget. Redan 1958 byggdes den första liften. Idag uppskattar både barnfamiljer och avancerade åkare den varierande åkningen, den fina natursnön och närheten till såväl liftar, pister, boende som service.

Grannen Helags är andra bästa topptursområde

Helagsfjället som är nära granne till Ramundberget, utsågs 2019 till Sveriges andra bästa topptursområde. Dess vackra siluett syns från Ramundbergets topp. Här ligger Sveriges sydligast belägna glaciär med en imponerande höjd av 1796 meter över havet (möh) och kvalar in som den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln. Förutom Helagsfjället på 1697 möh, så finns fin skidåkning på Predikstolen 1682 möh, Norra Helagsstöten 1704 möh och Skantztjahke 1634 möh.

Fjällresenärer rekommenderar 

Årligen görs undersökningen Mountain resort benchmark bland fjällresenärer. 2019 var det så pass många som rekommenderade andra att besöka destinationen av vi kom på en andraplats