Nytt äventyrscenter i ramundberget

I samband med vintersäsongens inledning har ett nytt äventyrscenter öppnats mitt i Ramundberget i anslutning till Topsport. Albin Lärnefjord, fjälledare och lavintekniker, har anställts som guide och kommer att arbeta med att utveckla centrets aktiviteter och äventyr för fjällanläggningens alla gäster.

På grund av en ökad efterfrågan och nyfikenhet på naturupplevelser kommer Ramundberget denna vinter att satsa stort på guidade turer och inför det byggs ett nytt lättillgängligt äventyrscenter i centrala bykärnan. I detta center erbjuds bland annat skidlektioner, prova på-turer, guidade turer i grupp och möjlighet till privat guide. Offpiståkning, snöskovandring, skoterturer och toppturer är bara några av aktiviteterna man kan boka. Upplevelserna kan bokas såväl online som på plats för att kunna ge gäster bästa möjliga information och inspiration.

Satsar stort på toppturer

Äventyrscentret ligger i anslutning till sportbutiken Topsport där man kan hyra och köpa all typ av sportutrustning. Allt för att så många som möjligt ska få uppleva fjällen på ett nytt sätt. En stor del av centrets erbjudande är topptursaktiviteter och som ett led i detta har Albin Lärnefjord, fjälledare och lavintekniker, med gedigen erfarenhet både från arbete i området men också inom Topsport, anställts.

Att gå på topptur, eller randonnée som det också heter, har blivit allt mer populärt de senaste åren. Enkelt beskrivet innebär det att man på skidor utrustade med stighudar tar sig upp mot bergstoppen till fots, för att sedan åka ner i orörd snö.

–       Att gå på topptur är den perfekta blandningen av en naturupplevelse och skidåkarglädje. Det finns fantastiska fjäll att besöka och många toppar att bestiga i vårt närområde. En del av dessa har varit väldigt krävande att nå, men med nya lättare material och utrustningar kan vi ta oss längre men samtidigt ha kraft kvar i benen för nedåtfärden, berättar Albin Lärnefjord, guide på Ramundberget. 

–       Eftersom vi har en lift precis utanför dörren så tar vi ofta hjälp av den för att kunna ta oss ännu längre ut på fjället och hitta orörd snö. Vill man hinna med fler äventyr och man känner man har brist på tid eller kondition, så är skotertolkning upp på fjället ett roligt alternativ. Vi erbjuder turer både på kalfjället och i skyddad skogsmiljö för de väderutsatta dagarna. Det geografiska läget gör Ramundberget unikt och förutsättningarna för mycket snö är optimala, fortsätter Albin.

Något för hela familjen

Väljer man att hålla sig i pisten eller i preparerade längdspår i Ramundberget så är det ett utmärkt val det med. Längdspåren i området är i världsklass med 300 km lättillgängliga och sammanhängande spår i hela Funäsfjällen. Här finns 42 preparerade nedfarter för lekfull och varierad åkning, fem snowparks och två barnområden för de allra yngsta.