Internationella elitåkare samlas i Ramundberget

De senaste veckorna har Ramundberget haft besök av flera nationaliteter inom den alpina eliten. Klubbarna kommer för att få effektiv och varierad träning i goda snöförhållanden. Lag från bland annat Frankrike, Tyskland och Norge har tränat i backarna.

Nyheten publicerades 29 november 2019.

De norska åkarna Lucas Braathen och Bjørn Brudevoll har just avslutat ett slalompass.
– Det var bra förhållanden, bra terräng och underlag. Vi har haft ett effektivt träningspass och det är viktigt, säger Lucas Braathen.

– En lite kortare backe som den här är bra för träning för då vi får mer att jobba med. Det blir fler rundor så vi får mängdträning, säger Bjørn Brudevoll.

Andreas Kollenborg är deras tränare (se bilden). Andreas Kollenberg
– Jag har varit här privat tidigare men inte tränat med laget. Det är verkligen bra här eftersom att vi får korta omloppstider som ger en effektiv träning. Det som är mest positivt att är att vi har kunnat få backen vattnad. För oss är det viktigt att kunna påverka underlaget så att det passar oss, säger han.

Albert Doppelhofer är tränare för det tyska alpina herrlandslaget och är på plats med 17 aktiva. Det är första gången de tränar i Ramundberget.
– Vi hörde om Ramundberget efter att juniorlaget varit här tidigare i november. Vi har haft väldigt bra förhållanden och har kunnat få backen preparerad som vi själva önskat. Det är lätt att ta sig hit och enkelt att samarbeta med personalen så att vi kan få det vi behöver. Det är viktigt för oss att det är lättjobbat så att vi får ut det mesta av träningen, säger Albert Doppelhofer.

tyska eliten tränar i Slalombacken, Ramundberget

I slutet av veckan kommer också träningsgrupper från Kroatien, Italien, Bulgarien, Slovenien.

Niclas Ohlslöf är ansvarig för Fastighet och Sport på Ramundberget och har mycket kontakt med åkarna.

–  Jag har fått enbart positiv respons från våra internationella besökare. De uppskattar effektiviteten på anläggningen, möjligheten till många åk och en varierad åkning med både flackare och brantare partier, samtidigt som restauranger och boende är inom gångavstånd. De säger ”det är suverän åkning här” och syftar på att vi har bra, fin och kall snö. En bra hårt preparerad backe, lagom vattnad och inte saltad.

– Vi har fördelen att ha en gynnsam temperatur här med ett par minusgrader just nu och har haft kallt under en väldigt lång period. Att det är så många klubbar här just nu handlar mycket om vårt geografiska läge som ger oss mycket snö samtidigt som vi nu har Europacupen som går i Funäsdalen, säger Niclas Ohlslöf.

tyska elitåkare åker lift i Ramundberget

 

eliten tränar i Slaombacken, Ramundberget