Fjällvandra i Ramundberget

Ramundberget ligger beläget mitt i Härjedalens vackra fjällkedja, där vägen tar slut med massiven som granne. Här har du allt nära med vildmarken runt hörnet. Tillbringa dina dagar med att fjällvandra och plocka skogens guld – här finns det gott om både hjortron och kantareller.

Fjällvandra bland riktiga fjäll

I Ramundberget finns det många vackra vandringsleder och platser att upptäcka. Här kan du uppleva olika dagsvandringar till vattenfall, gamla gruvor, upp på toppar eller vandringar på kalfjället. Välj din tur ifrån dagsform och lust.

I Ramundberget är fjällen alltid nära. Här finns lättillgänglig fjällvandring med vandringsleder runt hörnet. Ta smidigt liften upp från bykärnan som tar dig direkt upp på kalfjället. Vandra, plocka hjortron eller njut av utsikten med panoramavy över fjälltopparna. Valet är ditt och möjligheterna är oändliga. Vill du vandra till vattenfall finns det finns dagsturer till både Tvärån och Sveån, här tar du dig igenom björkskog och upp på kalfjället genom porlande bäckar och vattenfall. Fyll på din vattenflaska längs vägen med friskt fjällvatten eller varför inte passa på att ta ett dopp i någon av naturpoolerna som du passerar.

Har du bil finns det fjällparkeringar i både Ramundberget och Bruksvallarna där du smidigt kan ta bilen upp på fjället. Djupdalsvallen är ett populärt stopp, här kan du vandra upp på Mittåkläppen och äta goda hemmagjorda våfflor i deras mysiga våffelstuga. Vill du ta dig dit till fots kan du vandra direkt ifrån Ramundbergets bykärna, ca 5 km vandring i något brantare terräng men det bjuds på fina vyer och du passerar vackra fjällsjöar längs vägen. Varje torsdag under från den 26 augusti t.o.m. 9 september anordnar Bruksvallarnas byalag gruvdagar vid gruvstugan ovanför Ramundberget. Där serveras kolbullar och kokkaffe över öppen eld, ca 2 km vandring ifrån Ramundbergets bykärna. Något man inte får missa!   

 

 

Plocka skogens gud vid vägs ände

I augusti och september är det högsäsong här uppe för både hjortron och kantareller. Här finns oändliga möjligheter att plocka skogens guld. Kantareller trivs väldigt bra i fjällbjörkskogar där de växer mellan 400-800 meters höjd. Dalgången i Ramundberget är ett ultimat ställe där kantareller trivs väldigt bra, med lite nyfikenhet och vilja är chansen stor att du hittar din egen orörda guldgruva. Hit kommer många varje år för att plocka skogens guld. Något man inte har missat är att i år är att det även är ett riktigt bra hjortronår! Just nu myllrar det utav hjortron på myrar och uppe på kalfjället.

Mat

Vill du äta gott efter en dag fylld med naturupplevelser så finns det Restauranger både på fjället och i dalen. Restaurang Tusen som ligger beläget på kalfjället håller även öppet under liftens öppettider. Här kan du njuta av lättare luncher och gott fjällfika med utsikt över snöklädda toppar. I dalen finns Grytan kök & bar som håller öppet tors-sön hela augusti. Här serveras alltifrån lunch, middag och fika med lokala råvaror. Vi har även en pizzeria i bykärnan som håller öppet hela augusti.

Det finns lanthandel i bykärnan med basutbud där du smidigt kan handla dina varor online. I Bruksvallarna finns en liten livsmedelsbutik samt möjlighet att beställa mat ifrån Ica Funäsdalen till hämtskåp.

Ramundberget är perfekt för dig som vill uppleva underbar fjällvandring och spendera dina dagar med härliga naturupplevelser där du både äter och sover gott i härlig miljö. Välkommen till vägs ände!

 

Sök boende