Röstvålen blomsterprakt & pilgrimshistoria

Vandra och njut av blomsterprakt från vitsippor och orkidéer och porlande vattenfall. Lär dig mer om pilgrimsvandrarna på skyltar längs leden.

Stigen till Röstvålen slingrar sig i dalgången från Ramundberget västerut mot norska gränsen, delvis längs Ljusnas norra strand. Följ ledmarkering märkt med Guldtur 2 till Röstvålen, samma stig som Guldtur 1 mot Klinken. Turen är röd i svårighetsgrad, totalt 17,5 km lång och med en höjdskillnad på 220 meter.

Under blomningstiden bjuder naturen på en hänförande blomsterprakt. I juni böljande hav av vitsippefält som skimrar i rosa och vacker lila. I juli och augusti är brunkullan och andra orkidéer vanliga.

Längs stigen finns det skyltar med information om pilgrimsvandringarna mellan 1100- och 1500-talen. Det finns många fina ställen att stanna och fika på längs Sveån, till exempel vindskyddet vid Färdmansrösta.

På avstickare till bäckravinkanten finns många små vattenfall och vackra strömformationer utefter bergssluttningen. Nut av vyern över Skarsfjället och Helagsmassivet.

Turbeskrivning

Guldtur 2 Sveån (Röstvålen)