Cykling i Ramundberget flowtrail och cykelpark

Liftburen cykling för alla flowtrail med flyt

Drömmer du om att cykla i fjällen? Ramundbergets cykelpark och flowtrail ligger vackert omgiven av vackra fjäll och vyer. Ta liften upp på fjället och upplev flytet i cyklingen nedför berget.

Ramundbergets drygt fyra kilometer maskingrävda flowtrail passar för både nybörjare och experter. Ta liften upp och cykla ner i eget tempo. Den gröna huvudleden har fint doserade svängar, lekfulla stopp och roliga spänger i trä. Från den gröna leden går flera blå avstickare, alternativa leder och svängar som är mer avancerade och som gör turen ner lite mer fartfyllt och längre.


Cykelparkens leder

Ramundbergets huvudled Helgasflytet, en drygt 4,6 kilometer lång grön flowtrail, börjar vid Fjällgårdsbanans toppstation och slingrar sig nedför berget. Ganska snart nås utsiktsplatsen vid restaurang Tusen som är ledens första naturliga stopp med Mickelinas kortbana och crosscountryslingor att cykla runt i för de små cyklisterna. Här finns förutom magiska vida vyer även rastplats för en fikapaus.

Från Tusen fortsätter leden vidare ner genom fjällbjörkarna i böljande terräng. Bitvis bryts ledens maskingrävda underlag av med breda spänger och byggda träbroar över vattendrag och myrar. Allt noga byggt för att passa in i det flyt som karaktäriserar flowtrailen och på naturens villkor.

Längre ner mot dalen ändrar fjällsluttningen karaktär något. Fortfarande är leden lätt och graderas till grön i svårighetsgrad, men för de mer försiktiga åkarna rekommenderar vi att bromsa lite mer mot slutet. Även om sluttningen är brantare så behåller leden sin lagom lätta lutning genom att i högre grad göra slag som bryts av med något skarpare kurvor.

Hitta flowet i de gröna lederna Helgasflytet och Kvarnbäcksturen

Den gröna lederna har den enklaste svårighetsgraden och dess tydligaste karaktärsdrag är ett perfekt flyt eller "flow". Dessa är grymt roliga och passar unga som gamla, nybörjare och de med mer erfarenhet.

Med böljande svängar och relativt lite stenar och rötter kan alla som gillar att cykla hitta flytet här. Leden innebär minimalt trampande då den går lätt utför hela vägen, bitvis krävs lite lätta inbromsningar då lutningen är måttlig. Ta god tid på er då färden ner till dalen är det drygt fyra kilometer och hela 275 höjdmeter.


Utmanande blå leder med Axhögen och Tusenfallet

Från den gröna leden finns flertalet blå avstickare som ger en mer utmanande cykling och kräver också mer av cyklisten. Dessa har tvärare kurvor, brantare lutning och lekfulla kullar, vilket kräver lite mer trampande och teknisk förmåga. De blå lederna rekommenderas inte för nybörjare, utan är för den som redan behärskar den gröna och önskar mer teknisk och fysisk åkning.


Rastplatser med utsikt och Mickelinas familjeäventyr

Vid landmärket, restaurang Tusen, finns den första rastplatsen av flera längs flowtrailen. Härifrån kan du cykla vidare till crosscountryområdet ovan trädgränsen, en slinga naturlig och lättframkomlig stigcykling ut på fjället och tillbaka. Här finns också en kortbana där framför allt de små cyklisterna trivs att cykla varv på varv, eller leka loss vid lekplatsen.

Det finns fler rastplatser placerade längs leden med sevärdheter eller fina vyer att njuta av. En av dem är maskoten Mickelinas leklinbana och basecamp, med grillplats och möjlighet för lek i fjällnaturen. Här har den busiga fjällräven Mickelina haft ett finger med i spelet för att göra fjället extra roligt för barnen.

För alla familjer rekommenderas även ett stopp vid Mickelinas slott längre ned i björkskogen och vid vattenfallet vid Kvarnbäcken.  Det finns också gott om parkeringsfickor längs leden, för att enkel samla ihop sällskapet och njuta av fjällvärlden.